Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

OI HΠΑ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

Τραγικός είναι ο απολογισμός της χθεσίνης μέρας για την Αίγυπτο καθώς ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών στους δρόμους του Καίρου του Σουέζ και της Αλεξάνδρειας φτάνει τους 74 ενω ο συνολικός αρθμός των θυμάτων μέχρι στιγμής αγγίζει τα 100 όπως μεταδίδoυν τα διεθνή πρακτορεία.
  Τα δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από νεκροτομεία που δείχνουν δεκάδες πτώματα κυριώς νεαρών που φέρουν τραύματα από σφαίρες. Χτες ο στρατός με εντολή Μουμπάρακ κατέβηκε στους δρόμους με άρματα μάχης καταστέλλοντας άγρια τις διαδηλώσεις και πυροβολώντας κατά του πλήθους, για να επιβάλλει την απαγόρευση κυκλοφορίας.

  Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση τριάντα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του Καΐρου. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δύο παιδιά τεσσάρων και επτά χρόνων. Μόνο στο νεκροτομείο της Αλεξάνδρειας βρίσκονται 23 πτώματα

Πάνω από 1.200 είναι οι τραυματίες, με τους περισσότερους να φέρουν τραύματα από σφαίρες. Όπως είναι γνωστό ο Μουμπάρακ απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα και... παραίτησε την κυβερνησή του αλλά όχι και τον εαυτό του. Υποσχέθηκε προοδο και διορισμό νέας κυβέρνησης. Αλλ' αυτά δεν ικανοποιούν τους Αιγύπτιους.

 Στο Λούξορ όπου πυρπολήθηκαν τα γραφεία του κόμματος Μουμπάρακ ο στρατός μπήκε σήμερα Σάββατο στην πόλη για να επιβάλλει την τάξη μεταδίδει το Aljazeera. Χτες οι διαδηλωτές είχαν   πυρπολήσει τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.

Ενώ οι διαδηλωτές συρρέουν στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου, το καθεστώς έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία από τις τέσσερις το απογευμα, με το στρατό να βρίσκεται πάλι σε επιφυλακή για να την επιβάλλει.

  Στην αιγυπτιακή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας , προκαλώντας το θάνατο 3 αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Κατά τη διάρκεια των συγκορύσεων Βεδουίνοι διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες στο κτίριο, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά.

Οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν απευθύνει ταξιδιωτικές οδηγίες στους υπηκόους τους...

Είναι άγνωστο κατά πόσο θα καταφέρει ο πρόεδρος Μουμπάρακ να ελέγξει την εξέγερση και αν όχι τι μέλλει γενέσθαι. Μία Αίγυπτος με ισλαμικό φονταμελιστικό καθεστώς θα ήταν ένας εφιάλτης για ολόκληρη την περιοχή.
                                                           Ο στρατός ...

  Πολλά θα κριθούν από την στάση του στρατού ο οποίος για την ώρα φαίνεται να στηρίζει το καθεστώς αλλά παραδοσιακά αφ' ενός διατειρεί εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και αφ' εταίρου ιστορικά σε στιγμές κρίσης αναδεικνύει ηγέτες.  Για την ώρα πάντως  τέτοιο πρόσωπο δεν έχει κάνει την εμάνισή του...
Απο την πλευρα τους οι ΗΠΑ κατά ένα περίεργο τρόπο φαίνεται "να τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια" του Μουμπάρακ.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην κεντρική πλατεία του Καΐρου απαιτώντας την παραίτηση του. "Φύγε, φύγε", τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. Σύμφωνα με το Aljazeera 50.000 βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ταχρίρ.

Η στάση των ΗΠΑ και το χαλί...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο εάν το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δεν σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και δεν προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν πάνω από 1,5 δις δολάρια σε βοήθεια στην Αίγυπτο κάθε χρόνο, κυρίως στρατιωτική βοήθεια.

"Παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της κυβέρνησης, της αστυνομίας, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, και του στρατού", είπε ο Γκιμπς. "Οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν την βοήθεια που παρέχουμε, και αυτό εξετάζουμε", πρόσθεσε.

"Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για το τι πρέπει να συμβεί: η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν", είπε ο Γκιμπς ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της Αιγύπτου για να αποφύγει ενδεχόμενη διακοπή της αμερικάνικης βοήθειας.

Πηγή: defencenet.gr
ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ: ΔΕΛΤΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου